Ayuntamiento de Madrid
Ayuntamiento de Madrid

20 coses per fer a Madrid

Restaurants, museus, festes, botigues... Us recomanem els millors 20 plans per descobrir Madrid!

Publicidad

Visitar una ciutat tan gran com Madrid i no perdre's res és complicat. Des dels grans museus fins als bars i restaurants més típics, cada racó de la ciutat amaga alguna cosa interessant tant per als turistes com per als madrilenys. Aquí teniu 20 plans genials que no podeu deixar de fer si aneu a Madrid (i si hi viviu tampoc!)

Des del famós edifici Metrópolis fins a la Plaça d'Espanya, és la principal artèria turística de la ciutat. Botigues, bars o inclús un casino s'amuntonen en aquest ampli carrer de més d'un quilòmetre de longitud. Començant el recorregut pel ja esmentat edifici Metrópolis, amb una impressionant cúpula coronada per una gran estàtua de bronze, el següent emblema el trobem a Gran Vía 1, seu de la joieria Grassy des de 1952. Més endavant, l'Hotel de las Letras mereix també una vista pel seu interior, abans de meravellar-vos amb l'aparador de la botiga Loewe o parar a prendre quelcom al mític Museu Chicote.

L'impressionant edifici de Telefònica inaugura el següent tram, on les botigues de moda competeixen per atraure els clients més variats, algunes d'elles situades en antics cines que ja han tancat les seves portes. Encara aguanten el Palacio de la Prensa i les sales Capitol i Callao, a la plaça que divideix aquest famós carrer. Des d'aquí fins a la plaça Espanya teatres com el Lope de Vega o el Compac renoven cada temporada la seva cartellera amb obres de renom. La Gran Vía mor entre la Torre de Madrid i l'Edifici Espanya, davant del monument a Miguel de Cervantes que se situa al centre de la coneguda plaça.

Deixar-se portar pel conegut com el Triangle de l'Art madrileny és obligatori per a qualsevol visita a la ciutat. El Museu del Prado, el Reina Sofía i el Thyssen-Bornemisza són els tres vèrtexs d'aquest triangle situat en ple passeig del Prado, però no són les úniques mostres d'art que trobareu a la zona: el CaixaForum de Madrid i el seu jardí vertical són també dignes d'admirar.

Però no és necessari recórrer els passadissos de les grans pinacoteques de la ciutat per comprovar que Madrid porta l'art als seus carrers. Petites galeries com l'Ivorypress d'Elena Ochoa, l'art urbà de la mà d'artistes com Suso33 i col·lectius com BoaMistura i exposicions temporals de joves pintors en bars i restaurants completen el panorama cultural madrileny.

L''skyline' de Madrid és un dels més bonics d'Espanya. I si hi ha un lloc perfecte per a gaudir-lo, és des del terrat del Círculo de Bellas Artes. Situat al carrer Alcalá, des d'aquesta immensa terrassa s'observa tota la ciutat, les seves grans avingudes, els seus famosos monuments, espais verds i fins i tot les Quatre Torres, els grans gratacels de la capital. A més, és el lloc perfecte per a prendre una copa mentre contempleu la posta de sol.

Però no és l'única terrassa a les altures des d'on gaudir d'unes vistes increïbles. Al Gau&Café, en ple barri de Lavapiés, es pot sopar mentre s'admiren les típiques 'corralas' madrilenyes o les ruïnes d'un edifici del segle XVIII. Si busqueu alguna cosa més cèntrica, l'Hotel de las Letras o l'Urban, aquest últim amb piscina, es troben a una passejada curta des de la Puerta del Sol. El mirador de la Basílica de San Francisco el Grande o el que se situa darrere del Templo de Debod ofereixen la cara menys coneguda de la capital, mentre que si el que es busca observar la ciutat a vista d'ocell el millor és dirigir-se al Telefèric de la Casa de Campo. Sortir de canyes (o de vins o de refrescos) és un dels passatemps preferits dels madrilenys. I més encara quan arriba el bon temps i els carrers s'omplen de terrasses. Entre les zones predilectes, destaca especialment La Latina i la seva famosa plaça de la Cebada. Punt de trobada sobretot entre els més joves, els caps de setmana és pràcticament impossible caminar per carrers com la Cava Baja o la Cava Alta, on es concentren la majoria de bars i restaurants.

Altres zones recomanables per sortir a prendre quelcom són Malasaña, on es barregen els bars moderns de decoració 'vintage' amb les tavernes castisses de tota la vida; Alonso Martínez, més proper a les zones adinerades de la capital; Tribunal, amb locals oberts fins a altes hores de la matinada; Moncloa, l'indret preferit dels universitaris i Chueca, on trobareu el millor ambient gai de la ciutat. En contra del que molts creuen, Madrid és una ciutat amb una gran quantitat d'espais verds. El més gran és la Casa de Campo, amb una superfície de 1.722 hectàrees, cinc cops més gran que el Central Park de Nova York. Al seu interior hi ha un gran llac que es pot recórrer en petites barques i on les escoles de piragüisme practiquen per a les seves competicions. A més, alberga un parc d'atraccions, el zoo de Madrid, un alberg, instal·lacions esportives i diferents pavellons i recintes per a concerts i esdeveniments com el Madrid Arena.

De dimensions més reduïdes però més cèntric trobem El Retiro, amb un estanc, passejos amb arbres, fonts, monuments destacables com el d'Alfons XII o l'estàtua de l'Àngel Caigut. També és freqüent veure a gent corrent, patinant o passejant a les seves mascotes per Madrid Río, el passeig verd resultant del soterrament de la carretera M-30. Els Jardines de Sabatini, al costat del Palacio Real, estan una mica més amagats, però val la pena visitar-los. És l'eix que travessa la ciutat de nord a sud, tocant al Paseo del Prado i el de Recoletos. Als seus voltants s'hi ubiquen els focus financers de Madrid, exclusives botigues i hotels o inclús l'estadi més visitat d'Espanya, el Santiago Bernabéu, seu del Real Madrid.

El Museu de Ciències Naturals, la zona de Nuevos Ministerios, les Torres Kio i la plaça de Castilla amb el seu enorme obelisc són només alguns dels punts d'interès que alberga aquest passeig interminable. A l'extrem nord s'hi troben la Torre Bankia, la Torre PwC, la Torre Espacio i la Torre de Cristal, formant el conegut complex econòmic de les quatre torres. Per molt que hi vagis per tres dies o per tres setmanes, has de visitar almenys tres llocs imprescindibles abans de marxar. El primer és la plaza Mayor, on us podreu prendre un car 'relaxing cup of cafè con leche', contemplar l'estàtua eqüestre de Felip III situada al centre d'aquesta i observar com van i venen els grups de turistes que s'acosten a demanar informació al Centre de Turisme de l'Ajuntament.

Amb cançó pròpia i tot, la Puerta de Alcalá és una altra de les visites obligades. Situada a la plaça de la Independencia, tocant al parc del Retiro, aquesta antiga porta d'accés a Madrid d'estil neoclàssic mostra tot l'esplendor al vespre, quan els seus arcs queden il·luminats. Tampoc deixeu d'acostar-vos al Palacio Real, al costat de la Catedral de la Alumdena, residència oficial de la realesa espanyola, tot i que actualment viuen a la Zarzuela. Potser els més aficionats al futbol voldreu contemplar la plaça de Cibeles, on els madridistes celebren les victòries del seu equip, o la de Neptuno, territori dels aficionats de l'Atlètic de Madrid. Cada diumenge s'instal·len al carrer Ribera de Curtidores, en ple barri d'Embajadores, desenes de parades ambulants on podreu comprar roba de segona mà, vinils, bijuteria i qualsevol objecte que puguis imaginar. És el Rastro, el mercat més famós i antic de Madrid, molt visitat per madrilenys i turistes.

És recomanable acudir-hi a primera hora del matí, ja que a partir del migdia el carrer es converteix en una riuada de gent que intenta obrir-se pas entre els crits dels venedors amb les millors ofertes i els 'barquilleros' que intenten vendre el clàssic dolç. Nombrosos bars han aprofitat l'èxit del mercat i han obert al voltant. No us oblideu tampoc de visitar les botigues d'antiguitats dels laterals del carrer. Al seu dia, la Gran Vía va rebre el sobrenom del 'Broadway madrileny' per la quantitat de cines i teatres oberts que se succeïen al llarg del carrer. Tot i que moltes sales ja han tancat, des de Callao fins a plaça d'Espanya encara es conserva aquell ambient cultural, amb llargues cues a les taquilles, el públic impacient i les catifes vermelles trepitjades per la multitud. El teatre Compac Gran Vía és un dels més antics de la ciutat. Va obrir les portes el 1944, i en el seu escenari s'hi han representat des d'espectacles de dansa fins a musicals com el de 'Marta té un marcapassos' d'Hombres G.

El teatre Lope de Vega ha acollit els musicals de més èxit que han passat per Madrid com 'El Rey León', 'El fantasma de la ópera', 'Mamma Mia!', 'Jesucristo Superstar' o 'Los miserabes', mentre que el Rialto va mantenir durant quasi quatre anys en cartell 'Hoy no me puedo levantar' basat en les cançons de Mecano. Al final de la Gran Vía se situa el Teatro Coliseum, construït el 1932 com un cine i pel qual han passat obres com 'Cats', 'My fair lady', 'Fiebre del sábado noche' i 'Chicago', entre d'altres. Fa més de 100 anys va obrir una xocolateria en un carreró amagat entre la Puerta del Sol i la plaça d'Ópera. Avui en dia és la xurreria més famosa de Madrid, punt de reunió dels noctàmbuls que tornen a casa després d'una llarga festa.

Amb una decoració castissa, les tasses de xocolata calenta, les 'porras', els xurros i els vasos d'aigua per calmar la set amb tant dolç pugen i baixen les escales que donen a una petita gruta. Ells mateixos elaboren els xurros, amb una recepta que porten utilitzant des de 1894. La xocolata que es prepara en el moment es pot barrejar amb alguns dels licors que ofereixen per donar-li un gust original i diferent a la beguda. El símbol de Madrid per excel·lència i el punt de trobada per a turistes perduts i amics que queden per sortir de nit. Aquesta escultura, de 4 metres d'alçada i unes 20 tones de pes, es troba a la Puerta del Sol, la zona més cèntrica de Madrid i el quilòmetre zero de totes les carreteres d'Espanya.

L'ós i l'arboç, que apareixen també a l'escut de la capital, estan tallats en bronze i sempre tenen grups de curiosos fent-se fotos al seu voltant. Actualment se situen a la desembocadura del carrer Alcalá i la carrera de San Jerónimo, tot i que durant anys va estar col·locada davant del carrer del Carmen. Bressol de la 'Movida madrileña', els carrers de Malasaña són un bullici els caps de setmana a la nit. Bars com El Penta, La Vía Láctea o Tupperware segueixen omplint-se de joves a la recerca de festa cada dissabte a la matinada. Val la pena donar una volta pels carrers d'aquest singular barri i descobrir locals únics que han obert durant els últims anys.

Si sou més de clubs i discoteques, també teniu molt on triar. Una de les més conegudes és Kapital, amb set plantes i especialitzada en música House, dance i funk. Si el que voleu és ballar els temes més comercials del moment combinats amb actuacions en directe, haureu d'anar a Shôko. Si preferiu quelcom més independent, pregunteu per la sala Barco o el Ocho y Medio, segur que no us fallaran. No importa el pressupost que tingueu, a Madrid hi trobareu botigues per a totes les butxaques. Si aneu buscant marques exclusives, el carrer Serrano, conegut com 'La Milla de Oro' alberga les 'boutiques' de Prada, Loewe, Armani, Roberto Verino i Adolfo Domínguez, entre moltes altres. Si us agraden aquests dissenyadors però no voleu gastar-vos una fortuna, al nord de la ciutat hi trobareu Las Rozas Village, un 'outlet' especialitzat en totes aquestes marques.

Per a butxaques més ajustades, al carrer Fuencarral hi trobareu el que busqueu. Les botigues de marques cares es barregen amb altres de bijuteria o cosmètica barates a la principal via de compres del centre. No us oblideu de visitar el mercat situat cap a la meitat del carrer, indret habitual de compres de 'hipsters' i moderns. Si no teniu massa temps, acosteu-vos al carrer Preciados, al costat de la Puerta del Sol, on hi trobareu tot tipus de botigues. Tan important com conèixer la cultura i l'art de la ciutat és gaudir de la seva gastronomia. A Madrid hi ha dos plats estrella per excel·lència. El primer d'ells és el 'cocido' i les seves mil maneres diferents de preparar-lo. Tant és l'admiració que se sent per aquest guisat que cada any s'organitzen diferents rutes per a degustar els millors de la província. Entre els millors 'cocidos' de Madrid destaquen el que preparen al Lhardy, un dels més antics de Madrid, el de La Bola Taberna, on n'arriben a servir un centenar al dia, i el Malacatín, una típica taverna madrilenya a La Latina.

Per menjar el millor entrepà de calamars, us recomanem que tasteu el de la cafeteria El Brillante, situada davant l'estació d'Atocha. Amb llimona o mayonesa, podeu demanar-lo al vostre gust. A més, els carrers que rodegen la Plaza Mayor van plens de bars castissos, com el Postas o l'Ideal, on us serviran també bons entrepans de gustosos calamars arrebossats.

La ciutat és plena de grans locals i petites sales per on han passat grans artistes nacionals i internacionals. Si us agrada el jazz, teniu una cita obligada al castís Café Central, on hi ha actuacions totes les nits. Per escoltar rock i funk busqueu La Boca del Lobo: tots els seus concerts són gratuïts. La Coquette és el lloc de reunió pels amants del blues, Búho Real pels que gaudiu de la música en acústic i la cançó d'autor i Gruta 77 és el predilecte entre els fans del rock'n'roll.

Els grans concerts tenen lloc al Palacio de los Deportes, en ple centre de Madrid,  La Riviera, situada tocant al riu Manzanares i amb una capacitat una mica menor, i el Palacio Vistalegre, el més apartat de tots. Aquests són alguns exemples de la intensa activitat musical que alberga Madrid, que compta fins i tot amb un gran festival, el Dcode.

Parlar d'ambient gai a Madrid és parlar del barri de Chueca. Bars, botigues, discoteques, agències de viatges, llibreries i tot tipus de comerços s'enfoquen majoritàriament al públic homosexual que viu a la zona així com a curiosos i visitants. El centre d'aquest barri és la plaça de Chueca, on s'hi troba la sortida de metro homònima i habitual lloc de reunió, sobretot a l'estiu, quan les terrasses ocupen tota la plaça. Entre els clubs més coneguts hi trobareu el Black & White, Delirio, Why Not, Truco i Fulanita de Tal.

Però sense dubte la celebració més famosa de la zona són les festes de l'Orgull Gai, que se celebren a finals de juny o principis de juliol. Els carrers s'omplen de gent que beuen cervesa o calimotxo, hi ha una gran desfilada de carrosses que recorre la Gran Vía i durant uns dies la festa no descansa al barri.

Parlar d'ambient gai a Madrid és parlar del barri de Chueca. Bars, botigues, discoteques, agències de viatges, llibreries i tot tipus de comerços s'enfoquen majoritàriament al públic homosexual que viu a la zona així com a curiosos i visitants. El centre d'aquest barri és la plaça de Chueca, on s'hi troba la sortida de metro homònima i habitual lloc de reunió, sobretot a l'estiu, quan les terrasses ocupen tota la plaça. Entre els clubs més coneguts hi trobareu el Black & White, Delirio, Why Not, Truco i Fulanita de Tal.

Però sense dubte la celebració més famosa de la zona són les festes de l'Orgull Gai, que se celebren a finals de juny o principis de juliol. Els carrers s'omplen de gent que beuen cervesa o calimotxo, hi ha una gran desfilada de carrosses que recorre la Gran Vía i durant uns dies la festa no descansa al barri.

Tot i que Madrid no és un destí habitual per a esquiadors, la serra que rodeja la ciutat té bons vessants sobre els quals lliscar a l'hivern. Valdesquí és l'estació més coneguda, amb 27 pistes (3 vermelles, 15 blaves, 9 verdes), 15 remuntadors, 9 canyons de neu i 6 teleesquís, a part de cafeteries i zones de descans.

Més habitual per a les famílies madrilenyes és anar a passar el dia al Puerto de Navacerrada, on els nens poden llogar petits trineus per llançar-se per costes molt empinades. Amb les primeres volves, l'aparcament més proper s'omple i les aglomeracions són monumentals. Si el temps no acompanya, sempre podreu provar les pistes de neu cobertes Snowzone, obertes tot l'any i situades al centre comercial Xanadú. Existeix un parc a Madrid, desconegut fins i tot per a molts madrilenys, on els ametllers floreixen cada primavera. L'indret és la Quinta de Los Molinos, al barri de El Salvador. Les seves 21,5 hectàrees alberguen una gran quantitat d'espècies com per exemple oliveres, pins i eucaliptus, a part de diferents fonts i un llac.

Però les verdaderes protagonistes són les flors blanques i rosades dels ametllers, que a més desprenen una olor embriagadora. Aquest jardí era propietat del Compte de Torre Arias, però el 1920 va passar a formar part del patrimoni de César Cort Botí, un enginyer i arquitecte. Des de 1997 està considerat Parc Històric i els caps de setmana s'omple de famílies amb nens que juguen a la pilota, parelles de totes les edats i grups d'amics que no paren de fer fotos als colorits arbres. L'estiu és la millor època per gaudir de Madrid al màxim. Per què? Perquè és l'època en què se celebren la majoria de festes populars. Una mica abans, el 2 de maig, se celebra el Dia de la Comunitat i les festes de San Isidro, patró de Madrid al que se li rendeix homenatge amb concerts a l'aire lliure, botigues ambulants de menjar i beure i una jornada a la tradicional 'pradera' que porta el nom del sant.

A partir d'aquest moment, les festes populars se succeeixen a Madrid i pràcticament cada cap de setmana els habitants de la ciutat gaudeixen de diferents festes majors a la ciutat. Al juliol, són especialment importants les de la Virgen del Carmen, que se celebren a mitjans de mes, i a l'agost la Verbena de la Paloma, al barri de La Latina, és una de les més populars.

También te gustará...

  • Qué hacer
Disfruta de Madrid gratis
Disfruta de Madrid gratis
Planes de ocio, museos, monumentos, parques, discotecas... ¡disfruta de la ciudad sin gastarte ni un euro! Madrid puede que sea una de las ciudades más caras de España, pero es posible disfrutar de sus encantos sin gastar ni un solo euro. Museos, centros culturales, discotecas y clubs, parques, puntos de interés… la lista de lugares gratuitos de la ciudad es interminable. Así que guárdate el monedero y echa un vistazo a nuestra selección, ¡es gratis! Museos, galerías y centros culturales La Casa Encendida Situada en un gran edificio neomudéjar y concebido como un punto de intercambio cultural, la Casa Encendida es hoy es uno de los espacios culturales más vibrantes de la ciudad. En sus cuatro plantas, podrás disfrutar de exposiciones de artistas emergentes en todos los géneros, vanguardistas performances, conciertos, teatro, muestras de cine y cortometrajes, y actividades para niños, entre otras muchas. Centro Cultural Conde Duque Ubicado en lo que fuera el Real Cuartel de Guardias de Corps (el cuerpo militar de élite que custodiaba a los reyes) de Felipe V, el magníficamente restaurado Conde Duque es hoy un centro cultural polivalente, uno de los más importantes de la capital. Aquí podrás ver espectáculos, exposiciones, acudir a coloquios, jornadas del libro, y participar en talleres culturales de lo más variados. Y no te pierdas sus conciertos y obras de teatro. Fernán Gómez Centro Cultural de la Villa Detrás de una ensordecedora pero refrescante cascada de agua en la Plaza
  • Tiendas
  • Tiendas vintage
Mercados y rastrillos
Mercados y rastrillos
Los mejores markets de fin de semana para comprar ropa de segunda mano, decoración vintage y tomar unas cañas en buena compañía Madrid está lleno de mercados que durante los fines de semana venden desde decoración vintage, ropa de primera y segunda mano, libros, bicicletas y vinilos hasta juguetes antiguos y productos ecológicos. Si quieres pasar un día de compras diferente y encontrar verdaderas joyas, no te pierdas esta selección de mercadillos imprescindibles. Mercado de Motores El mercado de referencia en la ciudad de Madrid toma el Museo del Ferrocarril el segundo fin de semana de cada mes. Entre vagones y locomotoras antiguas se sitúan decenas de puestos en los que se puede comprar desde ropa y objetos de decoración vintage hasta productos ecológicos y bicicletas clásicas. Ha sido comparado con el Camden londinense por su aire cosmopolita e incluye además una sección para niños con ropa, juguetes únicos e incluso un mini tren. Además, puedes descansar de tanta compra mientras comes algo y te tomas una cerveza en su gran patio trasero o disfrutas de alguno de sus conciertos gratuitos. ¿Qué vende?: Ropa, muebles, objetos decorativos, productos ecológicos, bicicletas vintage, sección para niños. Precios: Amplia variedad. Los diseños a mano o exclusivos te saldrán más caros.Web: www.facebook.com/mercadodemotores?fref=ts Nómada Market Esta feria del diseño independiente se ha consolidado como una de las más importantes a nivel nacional. Nació en el año 2005 con la intención
Publicidad
  • Qué hacer
Planes con niños en Madrid
Planes con niños en Madrid
La guía imprescindible para que los más pequeños disfruten de la ciudad Lejos de los madrugones para ir al colegio, la rutina de los deberes y las horas de estudio, los fines de semana son el momento preferido por los más pequeños. Para disfrutar del tiempo de libre en familia sin aburrirse ni un segundo, os proponemos 20 ideas que harán las delicias de los niños y también de sus padres. Parque de Atracciones Con más de una treintena de atracciones, tanto para niños de corta edad como adultos, es uno de los destinos más visitados por madrileños y turistas. Está divido en diferentes zonas, de la tranquilidad, de la naturaleza, maquinismo… En la infantil podréis disfrutar de un tranquilo paseo en barca por una jungla muy ‘viva’, una mini montaña rusa e incluso recorrer el recinto a bordo de un zepelín. Los padres que busquen emociones fuertes pueden probar la famosa caída al vacío de la Lanzadera, el emocionante Tornado y la mareante Máquina. En verano suele haber largas colas, especialmente para disfrutar de sus atracciones acuáticas. Zoo Aquarium A pocos metros del Parque de Atracciones, en la misma Casa de Campo, se encuentra este hogar para animales. Sin apenas rejas o alambradas, los tigres, osos, leones y demás animales salvajes se separan del público por fosos con o sin agua. Actualmente alberga cerca de 6.000 animales de 500 especies diferentes, algunos únicos en España como el koala, el oso hormiguero o el oso panda, siendo esta última especie una de las protagonistas.
  • Qué hacer
Qué hacer un domingo
Qué hacer un domingo
Museos gratis, rutas ciclistas, brunchs... una guía con los mejores planes de ocio para disfrutar del último día del fin de semana Pensar en que el día siguiente es lunes basta para que los domingos se conviertan en un auténtico suplicio, especialmente a lo largo de la tarde. Para combatir esa sensación, sacudirnos la resaca del sábado por la noche y empezar la semana con las pilas cargadas, os proponemos los mejores planes de ocio. Mercadillos, rutas ciclistas, museos gratis, brunch… ¡aprovecha el día al máximo! El Rastro No hay nada más placentero para un madrileño al que le gusten las compras que pasear entre centenares de puestos y acabar la mañana con unas cañas en La Latina. Cada domingo desde hace décadas se celebra el mercadillo más famoso de Madrid en torno a la plaza del Cascorro. Más de 1.000 vendedores ambulantes se instalan desde primera hora en la calle de Ribera de Curtidores y se extienden por las calles de alrededor. En sus puestos se puede comprar prácticamente cualquier cosa, antigüedades, ropa de primera y segunda mano, bisutería, vinilos, camisetas de grupos de música, recuerdos típicos de Madrid y objetos difíciles de encontrar en las tiendas convencionales. A mediodía cuesta andar por la calle por la gran cantidad de gente que se acumula en las aceras en busca de una buena ganga o regateando con los vendedores. Museos gratis Madrid puede que sea una de las ciudades más caras de España, pero es posible disfrutar de sus encantos sin gastar ni un solo euro
Recomendado
    También te gustará
    También te gustará
    Publicidad